Peter Beets
Edison-winnaar Peter Beets is een pianist van wereldklasse. Hij oogst zowel in binnen- als buitenland grote bewondering, speelde met jazzgroten als Chick Corea, Wynton Marsalis, “Toots” Thielemans e.v.a.
Peter Beets wordt op 12 juni 1971 geboren in Den Haag. Van jongs af aan krijgt hij de muziek met de paplepel binnen. Klassieke muziek via zijn moeder, gediplomeerd muziekpedagoge en jazz via zijn vader, groot liefhebber van Oscar Peterson en Art Blakey. Peter krijgt zijn eerste pianolessen als hij zes is. Alhoewel beide ouders oorspronkelijk niets zien in een loopbaan als musicus kruipt het muzikale bloed waar het niet gaan kan. Zowel Marius (1966) als Alexander (1968) worden beroeps op respectievelijk contrabas en tenorsax. Na zijn middelbare school studeert Peter vanaf 1989 aan het conservatorium in Den Haag, een studie die hij combineert met een rechtenstudie. Uiteindelijk wint, net zoals bij zijn broers, het jazzvirus.

Peter en zijn trio doen steevast succesvolle tournees in de meeste Europese landen en ook in Azie, Rusland, en de Verenigde Staten. Hij was twee keer een week lang “special guest” in de prachtige New Yorkse club Birdland en speelde daar ook in het gerenommeerde Lincoln Centre. Ook zijn optredens op beroemde podia als Salle Pleyel in Parijs, Yoshi’s in Oakland, Seattle’s Jazz Alley en de Composer’s Union in Moskou zijn noemenswaardig. Een spectaculair duet voor twee vleugels met Chick Corea in de grote zaal van het Amsterdamse Concertgebouw (2005) resulteerde in regelmatige optredens met zijn trio aldaar.

Zijn eerste Nederlandse theatertournee “van Bach tot Blues” (2003) was zo succesvol, dat hij in september 2005 in de theaters terugkeerde, nu met het programma “Chopin meets the Blues”. Een jaar later bespeelde hij de Nederlandse theaters met “Porgy en Bess”, waarin hij zijn arrangementen van de beroemde Gershwin opera presenteerde. Vanaf najaar 2007 speelde het Trio Peter Beets weer in de theaters, deze keer met “The Blues goes Latin”, waarin Zuid-Amerikaanse ritmes centraal staan. In 2009 tourde hij met ‘a tribute to Oscar Peterson’, in welke show hij een van zijn grootste helden eert. In 2010 werd Peter uitgenodigd door pianolegende Louis van Dijk voor een extensieve theatertournee, genaamd “the Piano Kings” en in seizoen 2011-2012 speelde hij in de theaters met de wereldberoemde gipsy jazzformatie het Rosenberg Trio.