Loes Luca
Louise Diana Wilhelmina Catharina (Loes) Luca (Rotterdam, 18 oktober 1953) is een Nederlands actrice, zangeres en comédienne die bekend is van Nénette et les Zézettes, Het Klokhuis en Ja zuster, nee zuster en de nieuwe versie van 't Schaep met de 5 pooten.
Loes Luca groeide op in de Vlietlaan te Rotterdam. Haar moeder was met haar vader getrouwd, zonder te weten dat hij homoseksueel was.

Op haar zeventiende wilde Luca naar de Academie voor Expressie, maar werd geweigerd omdat ze geen Frans sprak en slechts drie jaar mulo had, waarop ze voor een jaar naar Frankrijk vertrok als au pair.

Bij terugkomst werd ze wel aangenomen. Ze is officieel docent dramatische vorming. Maar het theater trok meer dan de klas. Met haar energieke, rappe stijl heeft ze meer dan 65 theater- en televisieproducties, films en zangvoorstellingen op haar naam staan.

In de jaren 1980 was ze te zien in de serie Rok en Rol (Rock’n’ Roll) waarin ze vele typetjes speelde en waarin elke week een ander onderwerp werd behandeld (in samenwerking met Netty van Hoorn). Ook werkte Luca mee aan reclamespotjes voor het milieu ("Milieu, milieu?! Man, ik kom uit een voortréffelijk milieu!") en voor de thuiszorg.

Op 1 februari 2002, de avond voor het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima, presenteerde ze een speciale avond voor het paar in de ArenA in Amsterdam. In dat zelfde jaar won ze de Rembrandt Award voor 'beste actrice'.

In 2006 speelde ze voor het eerst solo in Moordwijven (theatervoorstelling); hiervoor werd ze genomineerd voor een Theo d'Or. Ook was ze te zien in 't Schaep met de 5 pooten.
In augustus 2008 overleed haar partner Harald van der Lubbe, broer van Huub van der Lubbe.

In 2009 en 2011 speelde ze de rol van Toinette in het theaterstuk De ingebeelde zieke bij theatergezelschap De Utrechtse Spelen. Bij datzelfde gezelschap was ze in 2011 ook te zien in het theaterstuk Augustus: Oklahoma. Samen met Peter Blok speelt ze in 2012 in Doek (theatervoorstelling) geschreven door Maria Goos.