Syb van der Ploeg
Syb van der Ploeg (Dokkum, 15 juni 1966) is een Nederlands zanger, componist en tekstschrijver. Syb krijgt landelijke bekendheid als frontman van De Kast, één van de populairste Nederlandstalige bands sinds medio jaren 90.
De muzikale loopbaan van zanger, componist, tekstschrijver en producer Syb van der Ploeg begint halverwege de jaren 80. Syb krijgt landelijke bekendheid als frontman van De Kast, één van de populairste Nederlandstalige bands sinds medio jaren 90.

In 2009 toerde Van der Ploeg langs de theaters met de voorstelling Sonneveld Voor Altijd! waarin hij samen met Frits Sissing, Trudy Labij, Suzan Seegers en Roberto de Groot verschillende liedjes van Wim Sonneveld ten gehore bracht. Op Witte Donderdag 21 april 2011 vertolkte Van der Ploeg de hoofdrol van Jezus in The Passion, het muzikaal-Bijbelse evenement vanuit de binnenstad van Gouda, door EO en RKK live uitgezonden op Nederland 3, Radio 2 en internet. Als protest tegen het voornemen om het centrum van de schaatswereld te bouwen in Almere, de Icedôme, in plaats van Thialf maakte Van der Ploeg samen met cabaretier Rients Gratama het protestlied Almere kolere.[1]