El Periquin

El Periquin

Peter Kalb beter bekend als “El Periquin” is al 30 jaar een Nederlandse flamenco-gitarist!

In 1978 op zijn 11e begon hij al met gitaar spelen. Hij werd al na een paar jaar regelmatig gevraagd voor optredens bij verschillende flamencogroepen. In de periode van 1985 – 1989 was hij o.a. te zien in  Vredenburg en Tivoli.

Als jongste leerling van het Rotterdams conservatorium kreeg hij op zijn zeventiende lessen van Paco Peña. In 1989 haalde hij de kwalificatie uitvoerend musicus. Ook was hij in die tijd  dansbegeleider op de kleinkunstacademie te Amsterdam en werkte hij mee aan radio- en tv optredens.

In 1994 verhuist hij naar Sevilla waar hij topdanser Andrés Marin leert kennen. Zij toerden samen met de groep “iViva Cadiz” door Nederland, ze traden o.a. op in Paradiso, Tivoli en in Diligentia!  In 1995 zijn ze te gast bij het VPRO tv programma Reiziger In Muziek.

Jaren daarna begint hij met zijn eigen groep El Periquín Y Grupo!  Zij traden op tijdens de openluchtconcerten in het Vondelpark, op Lowlands en ze deden een tournee door Duitsland. Samen met de bezetting van El Periquín Por Rumba en pianist Amina Figarova vormde hij Flamenco Meets Jazz.

In 1996 gaat hij terug naar Nederland. Er volgen tournees in Finland en Rusland en diverse tv-optredens. Zijn eerste cd Sonakay kwam uit, het album werd ook verkoch in Spanje, een primeur voor een Nederlandse flamencogitarist!  Naast optredens in Nederland, speelde hij ook de muziek in bij tv-reclames van o.a. Appelsientje en ABN-AMRO en werkt hij samen met zangeres Nance.

Vanaf 1998 werkt hij mee aan een optreden in het Concertgebouw. Hij treedt op met de Gypsy Proms waar hij het bekende Concerto d’Aranguez uitvoer o.a. in het Congresbouw Den Haag. Vijf jaar later werkte hij samen met filmcomponist Loek Dikker aan de muziek bij En Un Momento Dado, een documentaire over “Johan Cruijff”

Het tweede album “Bajo El Cielo” komt uit bij Munich en wordt wereldwijd verkocht.

Hij maakte de gitaararrangementen voor het nummer van Adriana Romijn, finalist voor het Nationaal Songfestival 2004. Verder was hij vaak te zien in de Nederlandse theaters. Voor Radio 4 speelde hij in het concertgebouw.
Eind 2007 verscheen het album Diálogos!

In 2011 volgde er een concertreeks Back To Spain samen met The Rosenberg Trio. Hij begeleidde ook enkele malen Laura Fygi. De video-opname El Periquin samen met Laura Fygi is i.s.m. de “Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso”,   productie “Louis Neefs Producties”!

Peter is een zeer veelzijdige gitarist en is bij ons te boeken als gastartiest op uw hafabra concert! Louis Neefs Producties heeft een divers en groot repertoire aan passende arrangementen voor orkesten van verschillende bezettingen!